Artykuł 2
Artykuł 2
Odmiany jabłek:
Ligol, Ta odmiana posiada owoce o dużej i bardzo dużej wielkości. Skórka jest mocna, błyszcząca i lekko tłusta w dotyku. Jabłka mają jaskrawoczerwony rumieniec. Jabłka Ligol są kruche, bardzo soczyste i mają słodko-kwaskowaty smak.
Lobo, są kuliste, spłaszczone, lekko stożkowate. Mają gładką, błyszczącą, zielonożółtą skórkę, z ciemnokarminowym rumieńcem pokrywającym niemal całą powierzchnię jabłka, a dodatkowo słaby nalot woskowy. Owoce są średniej wielkości. Jabłka są soczyste i kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku.
Gloster, są duże, stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ.
Antonówka , ma jasnożółty kolor i błyszczącą gładką skórkę. Owoce są duże i pachnące, z lekko kwaskowatym miąższem, który staje się kruchy podczas przechowywania ich w chłodnym miejscu
Szara Reneta, ma charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórkę. Mają charakterystyczny winny posmak i jasnozielony miąższ.
Cortland, mają zieloną cienką skórkę z karminowym rumieńcem i biały soczysty miąższ. Są słodsze od odmiany Lobo, mają wyraźny winno-korzenny posmakKosztela,
Malinowa Oberlandzka, Te jabłka charakteryzuje jednobarwny malinowy kolor z delikatnym fioletowym rumieńcem i smukły kształt. Miąższ malinówki jest biały, bardzo soczysty i chrupki. W smaku to jabłko posiada nutę truskawkową i malinową i niezwykle intensywny zapach.
Gala, są średniej lub małej wielkości, ich skórka jest gładka i lekko błyszczy. Jabłko chrupiące, bardzo soczyste, o słodkim smaku i aromacie.
Szampion, to zwykle duże jabłka o lekko wydłużonym kształcie i żółto-czerwonej skórce. Mają bardzo słodki smaki i aromat zbliżony do gruszki.
Kosztela, Odmiana zimowa jabłek, jednak często zbierana wcześniej i serwowana jako bardzo kwaśne i twarde jabłko
Rubin, jabłka odmiany Rubin rozpoznasz po dużej lub bardzo dużej wielkości i pomarańczowym zabarwieniu. Rubiny to jabłka soczyste, słodkie o nieco winnym smaku.
Delikates, ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem. Owoce należą do większych o idealnie kulistym kształcie.
Paulared, mają kremowy biały bardzo smaczny miąższ i woskowy nalot na skórce. Świeżo po zerwaniu są twarde, ale wraz z przechowywaniem miękną co jest dla nich charakterystyczne.
Papierówka, to stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu. Ich smak na początku jest kwaśny w miarę dojrzewania staje się słodszy i tak lubiany.
Jonagold, są duże lub nawet bardzo duże, o charakterystycznej zielono-żółtej barwie z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest bardzo soczysty, nieco kwaskowaty o lekko zielonkawym kolorze.
Golden Delicious, mają średnią wielkość i stożkowaty kształt. Skórka posiada zielonkawożółtą lub żółtą barwę, jest błyszcząca i często ordzawiona. Owoce Golden Delicious mają kremowo-żółty miąższ, winno-słodki smak. Jabłka są aromatyczne i soczyste.
Wikton's Stars - Red Jonaprince Select, ta odmiana posiada bardzo twardy i silnie zwarty miąższ o kremowo- żółtym kolorze i bardzo słodkim smaku z delikatną nutą kwasowości