Smart

klasa2b---2021

Strona demo joomli dla klasy 2B

Artykuł 2

Artykuł 2

Odmiany jabłek:

Ligol, Ta odmiana posiada owoce o dużej i bardzo dużej wielkości. Skórka jest mocna, błyszcząca i lekko tłusta w dotyku. Jabłka mają jaskrawoczerwony rumieniec. Jabłka Ligol są kruche, bardzo soczyste i mają słodko-kwaskowaty smak.

Lobo, są kuliste, spłaszczone, lekko stożkowate. Mają gładką, błyszczącą, zielonożółtą skórkę, z ciemnokarminowym rumieńcem pokrywającym niemal całą powierzchnię jabłka, a dodatkowo słaby nalot woskowy. Owoce są średniej wielkości. Jabłka są soczyste i kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku.

Gloster, są duże, stożkowate i prawie w całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ. 

Antonówka , ma jasnożółty kolor i błyszczącą gładką skórkę. Owoce są duże i pachnące, z lekko kwaskowatym miąższem, który staje się kruchy podczas przechowywania ich w chłodnym miejscu

Szara Reneta, ma charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórkę. Mają charakterystyczny winny posmak i jasnozielony miąższ.

Cortland, mają zieloną cienką skórkę z karminowym rumieńcem i biały soczysty miąższ. Są słodsze od odmiany Lobo, mają wyraźny winno-korzenny posmakKosztela, 

Malinowa Oberlandzka, Te jabłka charakteryzuje jednobarwny malinowy kolor z delikatnym fioletowym rumieńcem i smukły kształt. Miąższ malinówki jest biały, bardzo soczysty i chrupki. W smaku to jabłko posiada nutę truskawkową i malinową i niezwykle intensywny zapach.

Gala, są średniej lub małej wielkości, ich skórka jest gładka i lekko błyszczy. Jabłko chrupiące, bardzo soczyste, o słodkim smaku i aromacie.

Szampion, to zwykle duże jabłka o lekko wydłużonym kształcie i żółto-czerwonej skórce. Mają bardzo słodki smaki i aromat zbliżony do gruszki.

Kosztela, Odmiana zimowa jabłek, jednak często zbierana wcześniej i serwowana jako bardzo kwaśne i twarde jabłko

Rubin, jabłka odmiany Rubin rozpoznasz po dużej lub bardzo dużej wielkości i pomarańczowym zabarwieniu. Rubiny to jabłka soczyste, słodkie o nieco winnym smaku.

Delikates,  ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem. Owoce należą do większych o idealnie kulistym kształcie.

Paulared, mają kremowy biały bardzo smaczny miąższ i woskowy nalot na skórce. Świeżo po zerwaniu są twarde, ale wraz z przechowywaniem miękną co jest dla nich charakterystyczne.

Papierówka, to stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu. Ich smak na początku jest kwaśny w miarę dojrzewania staje się słodszy i tak lubiany. 

Jonagold,  są duże lub nawet bardzo duże, o charakterystycznej zielono-żółtej barwie z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest bardzo soczysty, nieco kwaskowaty o lekko zielonkawym kolorze.

Golden Delicious, mają średnią wielkość i stożkowaty kształt. Skórka posiada zielonkawożółtą lub żółtą barwę, jest błyszcząca i często ordzawiona. Owoce Golden Delicious mają kremowo-żółty miąższ, winno-słodki smak. Jabłka są aromatyczne i soczyste. 

Wikton's Stars - Red Jonaprince Select, ta odmiana posiada bardzo twardy i silnie zwarty miąższ o kremowo- żółtym kolorze i bardzo słodkim smaku z delikatną nutą kwasowości

Polskie jabłka zasypują Czechy. Ale kłopotów nie brakuje » HOLISTIC.news

 

Login Form